Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Η ΒΥΣΣΑ, Ο ΒΗΣΣΑΣ ΚΑΙ Η ΒΕΣΣΑ


Η  Βύσσα, ο Βήσσας και η Βέσσα.

Γενική άποψη της Ν. Βύσσας.

        Η Βύσσα επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Βοσνοχώριον και στην καθομιλουμένη Μποσνοχώρι. Μετά  τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη δημιουργία του νέου χωριού, ο πρώην καθηγητής του Γυμνασίου Αδριανούπολης και μετέπειτα καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Λαμπουσιάδης,  κατόπιν εντολής της διοίκησης, δίνει το όνομα Βύσσα, και ως νέο χωριό Ν. Βύσσα.
        Εδώ τίθεται ένα ερώτημα: Γιατί την ονόμασε Βύσσα; Μερικοί διατείνονται πως ονομάστηκε Βύσσα από τον πανάρχαιο λαό που κατοικούσε στην περιοχή και λεγόταν Βεσσοί, Βέσσοι η Βησσοί. Θα έπρεπε όμως να ονομαστεί Βέσσα ή Βήσσα ή Βεσσά. Ακουστικά ταιριάζει το Βήσσα, αλλά θα έπρεπε να γράφεται με το γράμμα ήτα και όχι το ύψιλον που γράφεται σήμερα. Αυτό βεβαίως θα το ήξερε και ο καθηγητής Γ. Λαμπουσιάδης. Επομένως το όνομα Βύσσα δεν έχει σχέση ετυμολογικά με τους Βέσσους ή Βησσούς. Τι είναι όμως η Βύσσα; Κατά τη μυθολογία ήταν μια κόρη που οι θεοί τη μεταμόρφωσαν σε γλάρο.
         Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κοντά στο ποτάμι που ήταν κτισμένο το χωριό, υπήρχαν γλάροι του ποταμού, κάτι που ήξερε ο Γ. Λαμπουσιάδης και εξ’ αυτού έδωσε την ονομασία  Βύσσα.

       
 Η Βύσσα που μεταμορφώθηκε σε γλάρο.
 

    Όποια εκδοχή και αν θεωρήσουμε ως πιο πειστική, γεγονός είναι ότι υπάρχουν στην Ελλάδα και άλλες παραπλήσιες Βύσσες. Είναι η Βέσσα και ο Βήσσας

Η Βέσσα Χίου
Πανοραματική άποψη της Βέσσας

   Η Βέσσα είναι ένα όμορφο καστροχώρι του Δήμου Μαστιχοχωρίων. Βρίσκεται 19 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Χίου σε μία κοιλάδα, από όπου μία πιθανή ετυμολογία του ονόματος του χωριού (από το ομηρικό βήσσα = κοιλάδα), και σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 180 μέτρα..
        Το ιδιαίτερο στοιχείο του χωριού είναι η αρχιτεκτονική του, καθώς και τα σπίτια που είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, και επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ στενά σκεπαστά δρομάκια. Ένας παλαιός μεσαιωνικός οικισμός που μέχρι σήμερα διατηρεί την γραφικότητα του και παραμένει ένα από τα πολλά αξιοθέατα του Δήμου Μαστιχοχωρίων.
 
         Ένα πανέμορφο δρομάκι της Βέσσας

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού είναι 250 άτομα τον αριθμό, έχοντας μπροστάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο, κρατούν τα ήθη και έθιμα ανεξίτηλα στην μνήμη τους, πραγματοποιώντας διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
       Η «χωριοεκκλησιά»  τους τιμάται στο όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Ενδιαφέρων είναι και ο Ναός του Αγίου Δημητρίου. Αξίζει να τον επισκεφτείτε και να θαυμάσετε από κοντά την ξυλόγλυπτη εικόνα του. Ξεχωριστές γιορτές είναι  του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου καθώς και του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου, όπου γίνεται μεγάλο γλέντι με ζωντανή μουσική και με πλούσια εδέσματα.
Η εξέλιξη του πληθυσμού της Βέσσας στις επίσημες απογραφές έχει ως εξής:
Πληθυσμός της Βέσσας
`Eτος απογραφής
Κάτοικοι
1951
429
1961
367
1971
294
1981
254
1991
373
2001
251


Ο  Βήσσας Σύρου   
Γενική άποψη του Βήσσα
  
   Ο Βήσσας είναι ένα μεσογειακό χωριό, με σχετικά μικρό πληθυσμό. Απέχει μόλις 7.6km από την Ερμούπολη, και 1km από τον Φοίνικα.
Ερχόμενος από την πόλη και αμέσως μετά την Παρακοπή, ανάμεσα σε χαμηλά βουνά και λόφους , τον συναντάς.
         Όμορφο γραφικό χωριό, με στολίδι του τον καταπράσινο λόφο της Αγίας Μαρίνας, με το Γερούσι, το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Σύρου, που αν ανέβει κάποιος στην κορυφή του, η φαντασμαγορική θέα θα του κόψει την ανάσα. Μερικές μπαλιές στο υπέροχο 5Χ5 γήπεδο, και ένας καφές στην καφετέρια θα σας χαρίσουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. 
 
        
Μια γραφική ματιά στο Βήσσα


Οι κάτοικοι του στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ασχολούνται με το εμπόριο, τις τέχνες, και τις επιστήμες. Δραστηριοποιούνται εκτός του χωριού, κατά κανόνα στην πόλη. Ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού του Βήσσα, ασχολείται με την παραγωγή κηπευτικών προϊόντων, και μάλιστα σε ότι αφορά την νέα γενιά με υπερσύγχρονους τρόπους παραγωγής, βιολογικές καλλιέργειες κ.α.
        Στον Βήσσα λειτουργεί και το μοναδικό ελαιοτριβείο του νησιού.

Χρώματα στους τοίχους του Βήσσα

  Τ.Κ.:841 00
Υψόμετρο:40 μ.
Πληθυσμός:187 κάτοικοι.
Ανήκει στο:Δ.Δ. Φοίνικος.
Ανήκει στο:Δ. Ποσειδωνίας.
Ανήκει στο:Ν. Κυκλάδων.
 
   Ο κάθε αναγνώστης μπορεί αν το επιθυμεί να αντιγράψει κάτι από το παρόν Ιστολόγιο. Θα μας ικανοποιούσε αν ανέφερε ότι η αντιγραφή έγινε από το ιστολόγιο΄΄ΒΥΣΣΑ-ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ-ΠΕΡΙΞ΄΄ Επίσης θα μας βοηθούσε κάθε σχόλιό σας για τη βελτίωση του ιστολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου